افرادی که نباید نان بخورند | بیماری

آدمایی که نباید نون بخورند

مریضی سلیاک

آدمایی که دچار مریضی سلیاک هستن، قادر به مصرف گلوتن نمی باشن. گلوتن، پروتئینیه که در گندم، جو و دیگه غلات پیدا میشه. در این افراد با مصرف گلوتن، روده کوچیک تخریب می شه. بیشتر مواد غذایی در روده کوچیک جذب می شن. تخریب روده باعث می شه که مواد مغذی به بدن نرسه و خود موجب سوء تغذیه شه.

دلیل مریضی سلیاک

دلیل واقعی این مریضی هنوز نامعلوم هستش. لایه های روده کوچیک دارای پرزهای ریزی به نام ویلی (villi) هستش. ویلی به جذب مواد مغذی کمک می کنه. وقتی که مریض سلیاکی، غذای دارای گلوتن بخوره، سیستم ایمنی بدن، ویلیا رو تخریب می کنه. در نتیجه، مواد مغذی از بدن دفع می شن.

مریضی سلیاک، یه مریضی ژنتیکی هستش. زنان نسبت به مردان، بیشتر به این مریضی دچار می شن. در کودکان، بعد از ۳ تا ۶ ماهگی که غذای بدون گلوتن خوردند، این مریضی برطرف می شه. در بزرگسالان، ۲ تا ۳ سال ممکنه طول بکشه تا بهبود پیدا کنن.

 

علائم مریضی سلیاک

نفخ، اسهال، یبوست، سوء هاضمه، دل درد، خستگی، درد عضلات، کاهش اشتها، نبود تحمل لاکتوز، تهوع و استفراغ، مدفوع خونی یا چرب، خارش پوست.

به خاطر کمبود ویتامین و املاح ممکنه علائم زیر هم دیده شن:

کبودی پوست، عصبانیت و افسردگی، کم پشتی موها، قطع قاعدگی، گرفتگی عضلات، خون ریزی بینی، صرع، تخریب اعصاب، بی حسی دست ها و پاها، کوتاهی قد.

 

علائم سلیاک در کودکان

– آسیب مینای دندون

– تغییر رنگ دندون

– تاخیر در سن بلوغ

– اسهال، یبوست، مدفوع بد بو و چرب، تهوع و استفراغ

– رشد کم و کوتاه قد نسبت به همسالان خود

کمبود کلسیم و کمبود توده استخوانی

 

درمان مریضی سلیاک

* نبود مصرف مواد غذایی شامل گلوتن

* تامین ویتامین و املاح جذب نشده مثل آهن، کلسیم، فیبر، ویتامینای B1، B2، B3 ، B12، K ، D  و فولات

* زیاد شدن وزن

 

آزمایشات لازم واسه مریض سلیاک

آزمایش خون شامل اندازه گیری آلبومین، فسفاتاز آلکالین، فاکتورهای انعقادی خون، کلسترول، شمارش گلبولای خونی، آنزیمای کبدی و زمان بستن خون (پروترومبین).

– اگه آزمایش خون، نشون دهنده مریضی سلیاک بود، بیوپسی هم انجام می شه، یعنی یه قطعه از بافت دئودنوم (اولین قسمت روده باریک) ورداشته می شه و در اون، سطح ویلی رو مشاهده می کنن.

– تست ژنتیکی خون هم واسه تعیین این که در خطر قرار دارین یا نه، مهمه.

افراد گرفتار به مریضی سلیاک نباید از مواد غذایی شامل گلوتن استفاده کنن، چون وگرنه دچار مشکلات می شن

مشکلات سلیاک

اگه بیماران دچار سلیاک، رژیم غذایی بدون گلوتن مصرف نکنن، ممکنه دچار مشکلات زیر شن:

۱- مشکل خود ایمنی مثل آرتریت روماتوئید

۲- لوپوس اریتماتوی سیستمیک: این مریضی ممکنه پوست، مفاصل، کلیه ها، مغز و دیگه انداما رو تحت تاثیر بذاره. این مریضی یه مشکل خود ایمنی هستش، به این معنا که سیستم ایمنی بدن به بافتای سالم حمله می کنه.

۳- سندرم شوگرن (Sjogren syndrome)، یه مشکل خود ایمنیه که در اون غدد تولید اشک و بزاق از بین می رن. این وضعیت ممکنه کلیه ها و ریه ها رو تحت تاثیر بذاره.

۴- مریضی آدیسون: در این مریضی غدد فوق کلیه به مقدار کافی هورمون ترشح نمی کنن.

۵- سندرم داون: یه مریضی ژنتیکی هستش. در این مریضی، یه کروموزوم بیشتره. یعنی، فرد گرفتار دارای ۴۷ کروموزوم هستش. سر این افراد کوچیک تر و دارای شکلی غیر معمولی هستش.

۶- سرطان روده کوچیک یا لنفوم روده

۷- نبود تحمل به لاکتوز : لاکتوز، قند موجود در شیر و لبنیات هستش و وقتی که بدن به مقدار کافی آنزیم لاکتاز رو نسازد، به وجود میاد.

۸- مریضی تیروئید

۹- دیابت نوع یه: اگه لوزالمعده به اندازه کافی انسولین تولید نکنه، دیابت نوع یه به وجود میاد.

۱۰- بیماریای استخوانی (پوکی استخون، شکستگی استخون و کج شدن ستون فقرات)

۱۱- کم خونی

۱۲- کاهش قند خون

 ۱۳- ناباروری و سقط جنین

۱۴- بیماریای کبدی

 

مواد غذایی که بدون گلوتن هستن

میوه ها، سبزیجات، گوشت گاو، مرغ، ماهی، آجیل، تخم مرغ، گل همیشه بهار، ذرت، برنج، ارزن، کتون، عدس، سیب زمینی و سویا.

 

مواد غذایی که دارای گلوتن هستن

گندم، نشاسته گندم، سبوس گندم، بیسکویت گندم، آرد گندم (کلا هر غذایی که در اون گندم به کار رفته)، گندم مشکی، جو و چاودار.

 

غذاهایی که ممکنه شامل گندم، جو و چاودار باشن

آبنبات، سوسیس، ویفر، سیب زمینی سرخ شده، شیره گوشت یا آبگوشت، شیرین بیان، مالت، خمیر فطیر، سسا، چیپس سیب زمینی، چیپس ذرت، سوپا و سس سویا.

مریم سجادپور

بخش سلامت تبیان

Author: ماه نشان

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *