افرادی که نمی توانند نان گندم بخورند | تغذیه سالم

«سلیاک»

یکی از مشکلات طولانی روده باریکه که بر اثر نبود تحمل دائم نسبت به پروتئین گندم (گلوتن) و بعضی شکلای جور واجور دیگه غلات ایجاد می شه. درست همونجوریکه نبود تحمل شیر گاو  می تونه منتهی به ورم روده شه، همینجوری نبود تحمل گلوتن هم باعث تورم روده و بعد اون اسهال می شه.

اگه بعد از مصرف مواد غذایی شامل «گندم»، «جو» و «جو دوسر» دچارعلائمی مثل تورم روده و بعد اون اسهال شدید، شاید به مریضی سلیاک(نبود تحمل نسبت به پروتئین گندم) گرفتار باشین.

دلیل سلیاک دقیقاً معلوم نیس ولی نقش وراثت و عوامل خود ایمنی در اون شناخته شده. این مریضی ممکنه با شروع تغذ یه کودک با مواد غذایی و غلات شامل گلیادین (که یکی از واحدهای سازنده پروتئین گلوتنه) ظهور کنه، یا در سنین بالاتر ظاهر شه.

اندازه گسترش مریضی سلیاک در کشورای غربی بیشتر از کشورای شرقیه و دلیل اونم اینه که درمناطق شرقی کودکان بیشتر با شیر مادر  تغذیه می شن و دیرتر هم از شیر مادر گرفته می شن.

علائم مریضی سلیاک

حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد مبتلایان به سلیاک بدون علامت هستن و یا علامتای کمی جهت تشخیص دارن. مهم ترین علامت در کودکان شش ماهه تا سه ساله، اسهال، عقب موندگی رشد، استفراغ، دردهای شکمی ، طبلی شدن شکم، مدفوع حجیم و بدبو و تکرر دفع مدفوع به بیشتر از ده بار در روز و تحریک پذیری و بی اشتهایی است.

شاخص ترین علامت «سلیاک»، تحلیل رفتن پرزهای جذب کننده رودهه؛ که با پیروی از رژیم غذایی مناسب و مخصوص سلیاک، وضعیت پرزهای روده بهبود پیدا میکنه.

در بزرگسالان، افزایش اشتها، کاهش وزن،  ضعف، خستگی ، مدفوع حجیم و بدبو، کم خونی، کاهش اندازه عضلات و کاهش سطح پروتئینای بدن و بعد اون اِدِم یا ورم، جزء علامتای شایعه. ولی به هر حال در بزرگسالان ممکنه حالت اسهالی وجود نداشته باشه. هم اینکه در نمونه ورداری از بافت روده مشاهده می شه که پرزهای جذب کننده روده ضعیف شدن و این شاخص ترین علامت سلیاکه؛ که به دنبال پیروی از رژیم غذایی مناسب و مخصوص سلیاک وضعیت پرزهای روده بهبود پیدا میکنه.

رژیم غذایی در مریضی سلیاک

* راه درمان مریضی سلیاک، مصرف غذاهای بدون گلوتن هستش. بنا براین موادی مانند گندم، جو، جودوسر و کالاهایی که از این غلات جفت و جور می شه مانند بیسکویت، نون، کیک، سوپ جو و… باید از رژیم غذایی حذف شه.

* به کار گیری غلاتی مانند برنج، سیب زمینی، ذرت  و فرآورده های حاصل از اونا بلامانعه.

* با در نظر گرفتن این که قسمت بیشتر انرژی رژیم غذایی ازغلات و مخصوصاً گندم به دست میاد، به طور کامل مشخصه که نبود به کار گیری این غله در بیماران گرفتار به سلیاک دلیل کمبود انرژی، توقف رشد و کاهش ضریب ایمنی بدن می شه؛ مگه این که از مقادیر زیاد آجیل  و حبوبات جهت تکمیل انرژی استفاده شه.

گلوتن،ماده ایه که در گندم و بعضی غلات هست. پس در شکلای جور واجور نون، کیک، ماکارونی، نون بستنی و نوشیدنی ماء الشعیر هست.

* به کار گیری چربیا در این بیماران باید تا اندازه ای محدود شه؛ چون بیماران گرفتار به سلیاک دچار سوء جذب چربی هستن، بهتره در این مورد واسه تامین انرژی از شیره های کم چرب  در دفعات زیاد با حجم کم استفاده شه.

* به کار گیری مواد پروتئینی  و تخم مرغ  واسه تکمیل کالری و آماده کردن پروتئین جهت رشد و نگهداری بدن زیاد شه.

* به کار گیری مکملای ویتامین  و مواد معدنی و هم اصلاح سطح  آب  و الکترولیتای بدن الزامیه. چون در مراحل بحرانی سلیاک، به دنبال اسهالای شدید، حالت دهیدراتاسیون(کم آبی) و کاهش سطح الکترولیتا در بدن اتفاق می افته.

* اساسی ترین قدم در تغذیه این بیماران، حذف گلوتن از رژیم غذاییه. اگه مریض سلیاکی با حذف گلوتن درمون نشه، به دلیل از دست دادن نیروی جسمی و کاهش مقاومت بدن به دنبال دچار شدن به بیماریای عفونی و میکروبی، از کف میره.

منبع : tebyan.net

Author: ماه نشان

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *